2017 Türk Dili Yılı’nda Radyo ve TV’lerde Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Son olarak RTÜK, TDK, TRT ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün proje ortağı olduğu “Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçirildi. Proje yayın tarama, değerlendirme ve eğitim bölümlerinden oluşuyor. İlk olarak TDK tarafından radyo ve TV’ler taranarak Türkçenin durumu tespit edilecek. Sonrasında, taramaların neticesi raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacak ve belirlenen meselelerin çözüm yolları üzerinde çalışılacak. Projenin son safhasındaysa bölge yayın kuruluşlarına güzel ve doğru konuşma ile sunuculuk eğitimleri verilecek.

Programda RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan YERLİKAYA, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza ALTUNEL’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK ve TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN de konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK: “Dil, millet olmanın, millî birlik ve bütünlüğü sürdürmenin yegâne aracıdır.”

Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri IŞIK konuşmasında ülkemizde günlük ortalama TV izleme süresinin üç buçuk saati geçtiğini söyledi. Yayınların halkın konuşma biçimini doğrudan etkilediğini ifade eden Bakan IŞIK, TV’lerde sadece sunucuların, programcıların değil, dil konusunda herkesin hassas olması gerektiğine dikkat çekti. Programlarda dilin özensizce kullanıldığını belirten Bakan IŞIK dilin yalnızca bir haberleşme aracı olmadığını, aynı zamanda millî birlik ve bütünlüğü sürdürme aracı olduğunu söyledi ve Yahya Kemal’in “Türkçenin çekilmediği yerler vatandır.” sözünü hatırlattı.

“Dilimizi ve kültürümüzü yüksek izlenme oranlarına, reklam gelirlerine kurban etmeyelim.”

Bakan IŞIK projeyle pek çok kurumun bir araya geldiğini ancak radyo ve TV alanlarında çalışanların da desteğine ihtiyaç olduğunu; program ve dizi yapımcılarına, senaristlere, metin yazarlarına vazife düştüğünü, dil ve kültürün yüksek izlenme oranlarına, reklam gelirlerine kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“Kurumlarımızla gençlerimiz arasındaki mesafeyi kaldıracağız.”

Bakan IŞIK 2017 Türk Dili Yılı ile Türkçenin son zamanlarda karşılaştığı meselelere dikkat çekmek istediklerini belirtti. Türkçenin doğru kullanımı özendirmek ve yanlış kullanımının önün geçmek için pek çok yeni uygulama başlatacaklarını, kurumlarla gençlerin arasındaki mesafeyi kaldıracaklarını, Türk Dil Kurumunu sosyal medyada daha aktif hâle getireceklerini belirtti.

 

TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN: “Konunun dil sayfası biraz gözden kaçmış gibi görünmektedir.”

Programda konuşma yapan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN aile ve okuldan sonraki öğrenme vasıtası olarak radyo, TV ve ağın dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. KAÇALİN “Bu vasıtaların müspet taraflarıyla birlikte menfi taraflarının her yaştan izleyici üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri incelenmiş; tartışılmış; önlenmesine yönelik tedbirler alınmıştır ancak konunun dil sayfası biraz gözden kaçmış gibi görünmektedir.” dedi.

“Sunucularımız; öğretmenler, bilim adamları, sanatçılar kadar Türkçenin geleceğine dair mesuliyet altındadırlar.”

Mesleğini çok sayıda insanın önünde icra edenlerin malzemeleri olan dil konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini belirten Prof. Dr. KAÇALİN “Sunucularımız; öğretmenler, bilim adamları, sanatçılar kadar Türkçenin geleceğine dair sorumluluk altındadırlar.” dedi

2017 yılının Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde Türk Dili Yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda farklı kuruluşlarla iş birliği tesis ettiklerini belirten Prof. Dr. KAÇALİN “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığı altında dilimizin bugünü ve geleceğiyle ilgili yeni çalışmalar yapacaklarını söyledi.