İpek Yolunda Türk Kervansarayları Kültür Gezisi Tamamlandı.

Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yapılan han ve kervansaraylar başta olmak üzere ulu cami, medrese ve köprü gibi yapıları da kapsayan kültür gezimiz başarıyla tamamlandı.

Geziye 35 üniversiteden 47 akademisyen katıldı. Türk sanatı, sanat tarihi, mimarlık tarihi, Selçuklu ve Beylikler dönemi gibi alanlarda çalışan çoğu doktora aşamasındaki genç akademisyenlere, alanın duayen hocası Prof. Dr. Gönül Cantay ve AKMB Başkan Yardımcısı Şaban Abak da eşlik ettiler.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim, bilim ve kültür gezileri, ikinci kere İpek Yolu ve kervansaraylar temasıyla düzenlendi. İlki iki yıl önce yapılan İpek Yolu gezisinde Ankara’dan Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Konya, Beyşehir, Isparta, Burdur, Antalya ve Alanya güzergâhındaki 100’ün üzerindeki yapı incelenmişti.

10-17 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılan aynı konulu ikinci gezide ise Ankara, Konya, Karaman, Pozantı, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Niğde ve Aksaray güzergâhındaki kervansaraylar başta olmak üzere diğer taşınmaz kültür mirası gezilip yerinde incelendi.

Tarih ve kültür mirasımızın yüzlerce anıtsal yapısını peşpeşe görmek, katılanlarda büyük bir ilgi ve yüksek bir heyecan oluşturdu. Arkara’dan Konya istikametinde başlayan gezide, Zazadin Hanı, Zıvarık Han, Horozlu Han, Alâeddin Camii, Karatay Medresesi, Pozantı Akköprü, Adana Ulu Camii ve Medresesi, Taşköprü, Yağ Camii, Yılankale, Maraş Ulu Camii, Katiphan, Taş Han, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Elbistan Ulu Camii, Antep Kalesi, Buğday Hanı, Millet Han, Pürsefa Hanı, Yeni Han, Yüzükcü Hanı, Şire Han, Budeyri Hanı, Zincirli Bedesteni, Bakırcılar Çarşısı, Halilü’r-Rahman Camii, Rızvaniye Camii, Gümrük Hanı, Çarmelik Köyü Hanı, Urfa Ulu Camii, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Birecik Ulu Camii, Harran Ulu Camii, Tarihi Harran Üniversitesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Mardin Ulu Camii, Kasım Tuğmaner Camii, Şeyh Çabuk Camii, Surur Hanı, Artuklu Kervansarayı, Niğde Ak Medrese, Niğde Alâeddin Camii, Sungurbey Ulu Camii, Sarıhan, Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Külliyesi, Hüdavent Hatun Türbesi, Aksaray Ulu Camii, Sultanhan, Kızıl Minare gibi Anadolu coğrafyasına bir nakış gibi işlenmiş yüzlerce mimari eser ziyaret edildi.

“Osmanlı Menzil Kervansarayları”, “Osmanlı Külliyelerinin Kuruluşu” ve “Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Darüşşifaları” gibi şaheserlere imza atmış, sanat tarihinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Gönül Cantay Hocamızın geziye kabul edilen genç bilim insanlarına eşlik etmesi ve hem yolculuk esnasında hem ziyaret edilen eserlerin başında çok kıymetli ilmî açıklamalar yapması ise bütün bir gezi sürecinin adeta gezici bir üniversite havasında geçmesine katkıda bulundu.

Yine AKMB Başkan Yardımcımız Şaban Abak’ın gezi boyunca şehirlerimizin coğrafi konumu ve barındırdığı mimari eserler başta olmak üzere, edebiyat, müzik, mutfak gibi kültürümüzün farklı alanlarını disiplinler arasılık açısından yorumlayışı geziye renk kattı.

11 Eylül Pazartesi günü başlayıp yedi gün süren gezi, başlangıç noktası olan Ankara’da konuklara verilen bir akşam yemeği ile sona erdi. Kurum başkan vekili Zeki Eraslan’ın da katıldığı akşam yemeğinde tüm katılımcılara, gezi anısına birer katılım belgesi takdim edildi.