Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni düzenlendi

10.11.2016

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. yıl dönümü münasebeti ile Kurumumuz tarafından her yıl düzenlenen Atatürk’ü Anma Töreni, bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Başbakan Binali YILDIRIM, Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul TÜRKEŞ, çok sayıda Bakan, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Yüksek Yargı Organları Başkanları ve çok sayıda devlet erkânı ve davetlinin yoğun katılımı ile 10 Kasım 2016 Perşembe günü Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreninde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Başbakan Binali YILDIRIM, Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul TÜRKEŞ ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS birer konuşma yaptı.

2016-11-10-toren-02

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Kurtuluş Savaşının başkomutanı, Cumhuriyetin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 78. Yıl dönümünde rahmetle yâd ettiğini ifade ederek, “Gazi Mustafa Kemal’le birlikte, ahirete irtihal etmiş tüm gazilerimize ve şehitlerimize de milletimizle birlikte minnettarlığımı ifade ediyorum. Bu vesileyle, 15 Temmuz’da, ülkelerini ve özgürlüklerini korumak için canlarını feda eden şehitlerimize, bu uğurda yaralanan gazilerimize, ölümü göze alarak sokakları, caddeleri dolduran tüm kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Milletin nezdinde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşıyla, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yürütülen terör mücadelesinin ve 15 Temmuz darbe girişiminin bir farkı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların hepsi de, milletimizin yedi düvele karşı verdiği istiklal ve istikbal mücadelesidir. Bugün Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta izlediği politikayı, Avrupa Birliği ve genel olarak Batı karşısındaki duruşunu sorgulayanlar, milletimizin asırlık hürriyet mücadelesinin anlamını kavrayamamış olanlardır. Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Her şeyden önce bizim tarihimizde sömürgecilik lekesine, böyle bir utanca asla rastlayamazsınız. Bizim medeniyetimizde, hangi kökenden, hangi inançtan olursa olsun, aynı vatan topraklarında yaşadığımız, aynı havayı soluduğumuz, ekmeğimizi bölüşüp yediğimiz herkes kardeşimizdir” diye konuştu.

Tüm devletlerini bu anlayışla kurmuş bir milletin, başkalarının haklarını gasp etmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tam tersine bizim ecdadımız, gittiği her yeri mamur ve abat etmiştir. Orta Avrupa’dan Afrika’nın derinliklerine uzanan geniş bir coğrafyada asırlarca güven ve huzur ortamını tesis etmeyi başarmış bir devlet geleneğine sahibiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurtuluş Savaşının başkomutanı ve Cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal’i rahmetle yad ettiğini, Anadolu coğrafyasını vatan hâline getirmek için bu toprakları kanlarıyla yoğuran tüm şehitlere ve gazilere Allah’tan rahmet dilediğini dile getirdi ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yetkililerini, düzenlenen bu anlamlı toplantı için tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın  konuşma metni

binaliyildirim

Başbakan Binali Yıldırım, “Cumhuriyetimizin 93’üncü yılında iftiharla söyleyebiliriz ki Türkiye, siyasi istikrarı, demokrasisi, ekonomik gücüyle gelişmesini ve kalkınmasını sürdürmeye devam etmektedir. 14 yıldır ülkemizin itibarı ve gücü için yürüttüğümüz siyasi mücadeleyi, Türkiye’nin emanetini devraldığımız ilk günkü aşkla sürdürüyoruz.” dedi.

Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin, millet için ayırıcı değil bütünleştirici niteliklere sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bizim görevimiz, bu birleştirici, bütünleştirici unsurları daha da güçlendirmektir. Bunun için azami bir dikkatle bütün vatandaşlarımızın hukukunu koruyan, güvence altına alan bir gayret içerisindeyiz. Birlikte kurduğumuz, birlikte yaşattığımız Cumhuriyetimizi kuruluş ilkelerine ve felsefesine uygun olarak daha da güçlendirecek, geleceğimiz olan gençlere emanet edeceğiz.” diye konuştu.

“Hakimiyet milletindir” şiarıyla çıktıkları bu yolda kararlılıkla yürümeyi sürdüreceklerinin altını çizen Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyeti’ni, milletin değerlerine, can ve mal emniyetine, bütün vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıkarak, yani demokrasiyle hukuk düzeniyle yüceltmeye devam edeceğiz. Şehitlerimizin aziz hatıraları başta olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla diğer şehit ve gazilerimizin hatıralarına gölge düşürmeden kararlılıkla medeniyet yolculuğunu sürdüreceğiz.” dedi.

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM’ın konuşma metni

dscn23461

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “10 Kasım, uzun savaşların yıprattığı, varını yoğunu alıp götürdüğü bir milletin vatan sevgisi, istiklal aşkı ile yeniden ayağa kalkmasını, derlenip toparlanmasını sağlayan, kararlılığı, dik duruşu ve sağlam iradesiyle Gazi Mustafa Kemal’i hatırlattığı ölçüde bir kıymet taşır.” dedi.10 Kasım 1938’de Mustafa Kemal Atatürk’ün fani hayata veda ettiğinde, ülkeye, üzerinde yaşanılan bu toprakları vatan olarak bıraktığını belirten Türkeş, Mustafa Kemal’in, Milli Mücadele’ye başlarken milletin sadece sahip olduğu asalet ve bu asaletten doğan yüksek manevi kudretine güvendiğini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi üzerinden üç ay geçtiğini hatırlatan Türkeş, “Cumhuriyetin 93. yılını idrak ettiğimiz şu günlerde, ülkemizin bütünlüğüne ve hızlı adımlarla kutsal hedefine doğru yürüyüşüne karşı sergilenen oyunların tamamı, bu kahraman milletin gücü ve feraseti karşısında boşa çıkacaktır. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde bulunduğumuz şu günlerde, ülkemizde ve coğrafyamızda sergilenen kirli oyunlar, milletimizin güçlü desteği ile bozulmaya mahkûmdur.” diye konuştu. Türkeş, güçlü bir Türkiye’nin, iç huzurun ve bölgede barışın teminatı ve mazlum milletlerin umudu olacağına işaret etti.

Başbakan Yardımcısı Sayın Tuğrul TÜRKEŞ’in konuşma metni

img-20161111-wa0000

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, konuşmasına başta Cumhuriyet’i kurarak millî iradenin üstünlüğü ilkesini hayata geçiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun yakın çalışma arkadaşlarını ve bütün istiklâl harbi şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularıyla andığını ifade ederek başladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “milli irade ve milli egemenlik” düsturuyla Cumhuriyet’in kurulmasına öncülük ettiğine ve bu hususa hemen her konuşmasında yer verdiğine dikkat çeken Örs, “1923’te yaptığı bir konuşmasında “Türk Milleti yeni bir iman ve kat’i bir azm-i millî ile yeni bir devlet kurmuştur. Bu devletin dayandığı esaslar “Tam Bağımsızlık” ve “Kayıtsız Şartsız Millî Egemenlik”ten ibarettir. Yeni Türkiye devletinin yapısının ruhu millî egemenliktir. Milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir.” diyen Atatürk, yine bir başka konuşmasında “Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kat’î mânasiyle millî egemenliğin kurulmuş bulunmasına bağlıdır. Bundan ötürü hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir. Toplumumuzda, devletimizde hürriyet sonsuzdur. Ancak onun hududu, onu sonsuz yapan esasın korunmasıyla mevcut ve çevrilidir.” diyerek yeni Türk devleti için milli iradenin ve milli egemenliğin vazgeçilmezliğinin altını çizmiştir.” dedi.

Türk tarihinin en karanlık sayfalarından birisi olan 15 Temmuz hain FETÖ/PDY işgal ve darbe girişimi sırasında, küfrün ateşini imanın suyuyla söndürerek ülkeyi büyük bir uçurumun kıyısından kurtaran şehitlerimize, aynı şekilde bölücü terör örgütleriyle mücadele yolunda şehit olan kahraman Mehmetçiklerimize ve güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize âcil şifalar dileyen Örs, konuşmasında “15 Temmuz gecesi, gaybi yardımların Türk milletinin üstüne sağanak sağanak indiği bir gecedir. Allah, dünyadaki mazlumların ve mağdurların tek umudu olan bu millete yardım etmiştir. Hakkın iradesi halkta, halkın iradesi Hakta tecelli etmiştir.” ifadelerine yer vermiştir. Prof. Dr. Derya ÖRS, konuşmasının sonunda şehitlerimiz için yazmış olduğu “Şehidim” başlıklı şiirini paylaşarak konuşmasını tamamladı.

film Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Derya ÖRS’ün konuşmasına ait video

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Derya ÖRS’ün konuşma metni