‘Alaş Uluslararası Konferansı’ Düzenlendi.

Türk Tarih Kurumu tarafından Gazi Üniversitesi, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı iş birliği ile  “Türk Dünyasında Aydınlanma Hareketleri: 100. Yılında Alaş Uluslararası Konferansı”  Türk Tarih Kurumu konferans salonunda gerçekleştirildi.

Açış konuşmalarını Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan,  Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mendigül Nogaybayeva, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Kazakistan Büyükelçisi Ekselansları Abzal Saparbekuly ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun gerçekleştirdiği etkinliğe çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, konuşmasında Türk dünyasının aydınlanma hareketleri içinde özel bir yeri olan Alaş hareketinin önemine değindi. 20. yüzyılı çok büyük dönüşümler, savaşlar, ihtilaller yüzyılı olarak tarif eden Prof. Dr. Turan, bu yüzyılda oluşturulan dünya düzeninin dünya nüfusunun büyük bir bölümünü sömürge alanlarına hapsettiğini belirtti ve bu düzene dünyada sadece 3 bölgeden itiraz geldiğini anımsattı. Türkiye’de Mustafa Kemal önderliğindeki Kuvayı Milliye, Afganistan’daki  Amanullah Han hareketi ve Kazakistan’daki Alaş hareketi arasından Ankara ve Kabil hareketlerinin başarılı olduğunu, Alaş hareketinin başarısının diğerlerine göre sınırlı kalmış göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Turan, Alaş hareketinin gerçek başarısının ömrü kısa sürmüş bir devlette değil esir milletlere umut ve önder olmasında somutlaştığını ifade etti. Alaş hareketinin aslında dünyanın birçok noktasında izler bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Turan, bu hareketin mesajının sonraki kuşaklara da ulaştığını ve onların bayrağının Nazarbayev öncülüğünde yerine dikildiğini de sözlerine ekledi.

Etkinliğe Kazakistan tarafından gelen Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Mendigül Nogaybayeva, konuşmasında, Alaş Hükûmetinin kurulmasının yüzüncü yılının Ankara’da kutlanıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve etkinliğin düzenlenmesini sağlayan Türk Tarih Kurumu Başkanlığına, Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne ve diğer paydaş kurumların yöneticilerine teşekkürlerini sundu.

Doğu ve Batı Türklüğünün karşılaştığı ortak sorunların ve 20. yüzyılın başındaki fikir ve bağımsızlık hareketlerinin ele alındığı konferans, bu sene 100. Yılına giren Alaş hareketi üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapılmasına zemin teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.