Çin’den Kurumumuza İşbirliği Ziyareti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Çin Sınır Tarih ve Coğrafyası Merkezi Direktörü Prof. Dr. Li Sheng ve beraberindeki heyet, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği amacıyla Yüksek Kuruma bir çalışma ziyaretinde bulundular.

Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adına Çin’den gelen Bilim İnsanlarını ağırlamaktan büyük bir onur duyduğunu, bu ziyareti Türk Tarihi ve Araştırmaları açısından önemli bir çalışma olarak değerlendirdiğini belirtti.

Ziyarette Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde bulunan Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi kuruluş ve çalışmalarına ilişkin bilgi veren, Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, bu tanıtım toplantısın Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki kökleri tarihin en eski dönemlerine kadar uzanan ilişkilerde geleceğe doğru atılmış önemli bir adım olacağı umudu taşıdığını vurguladı.

Yüksek Kurum Başkanı Yediyıldız, yapılacak çalışmalarda en büyük eksiğin kaynak sorunları olduğuna vurgu yaparak, yürüttükleri “Çeviri Hareketi Projesi” ile hem Çince hem de Türkçe bir çok kaynağın karşılıklı olarak araştırmacılara kazandırılabileceğine dikkat çekti.

Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Türk halklarının, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerde bir köprü oluşturduğunu hatırlatan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, Ortak etkinlikler, ortak bilimsel araştırmalar ve ortak yayınların bu ilişkileri daha da geliştireceğini umduğunu belirtti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Çin Sınır Tarih ve Coğrafyası Merkezi Direktörü Prof. Dr. Li Sheng’de gösterilen ilgiden ve sıcak karşılamadan dolayı memnun olduklarını belirterek, böylesi önemli bir kurumu ziyaret etmekten işbirliği çalışmasında bulunacak olmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduklarını söyledi.

Çin Sınır Tarih ve Coğrafyası Merkezi Direktörü Prof. Dr. Li Sheng, Çin de 56 farklı Millettin yaşadığını ve bunun da 10 tanesinin Türk dili konuşan halklar olduğunu ve bunlar arasın da 9 milyon sekiz yüz bin Uygur, 4 milyon dokuz yüz bin Tatar bulunduğunu vurgulayarak, yapılacak iş birliğinin tarihsel ve kültürel açıdan anlamlı olacağını ifade etti.

Yüksek Kurum Başkanı  Yediyıldız  tarafından yapılan sunumun kendileri açısından son derece etkili ve faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Li Sheng, Dil, Tarih ve Kültür’e ilişkin önemli görevler üslenen Kurumlar ile yapacakları çalışmaların her iki Kültür için faydalı olacağına inandıklarını vurguladı.

Türk ve Çin El Sanatı eseri hediyelerin karşılıklı olarak takdimi ve yenilen yemeğin ardından işbirliği ve iyi niyet temennileri ile ziyaret son buldu.

AYK Başkanı Sayın Prof. Dr. Bahaeddin YEDİYILDIZ’ın Konuşması (tıklayınız)

 Fotoğraflar