Yüksek Kurum Başkanı HEKİMOĞLU 9. Türk Dili Kurultayı’na Katıldı

Tonyukuk Anıtı’nın dikilişinin 1300. yıl dönümü münasebetiyle Bilge Tonyukuk’a ithaf edilen 9. Türk Dili Kurultayı, Dil Bayramının 89. yıl dönümü olan 26 Eylül 2021 tarihinde Türk Dil Kurumunun konferans salonunda gerçekleştirilen tören ile başladı.

Kurultay’ın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Nadir ALPASLAN’ın yanı sıra, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ, Yüksek Kurum bünyesinde bulunan Kurumların Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

CUMHURBAŞKANI’NDAN KURULTAY MESAJI

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Kurultay’ın açılışı vesilesiyle bir mesaj gönderdi.

ERDOĞAN mesajında şu ifadeleri kullandı:

Eğitimde, kültürde, teknolojide, sanayide, ticarette olduğu kadar günlük iletişimde de Türkçenin geniş imkânlarını kullanmalı, onu hassasiyetle korumalı ve sahiplenmeliyiz. 9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Türkçenin hem tarihi inkişafının hem de güncel meselelerinin ele alınacağı dünya çapında bir faaliyet olarak gerçekleşecektir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı olarak Türkçemizin korunması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz. Tarihi zenginliklerimizi, kültürel mirasımızı bizlere aktaran Türk Dil Bayramı’nı canı gönülden tebrik ediyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY da Kurultay’a bir mesaj göndererek Türk Dil Bayramı’nı tebrik etti. ERSOY mesajında, “Dil; hafızadır, benliktir, kimliktir. Dil giderse her şey gider” dedi.

NESİLDEN NESİLE KÜLTÜR TAŞIYICISI”

Kurultay’ın açılışa özel gönderilen mesajların okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN, 89. Dil Bayramı’nı kutladı ve 9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nın verimli sonuçlanacağına dair olan inancını dile getirdi. ALPASLAN ayrıca, Türkçenin nesilden nesile kültür taşıyıcısı olduğunu vurgulayarak Karamanoğlu Mehmet Bey’den Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a kadar bütün devlet büyüklerimizce himaye edildiğinin altını çizdi.

HER DİL BİR DÜNYADIR”

ALPASLAN’ın ardından kürsüye çıkan Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU konuşmasına, Dil Bayramı’nın 89. yılını kutlayarak başladı. Dilin sadece konuşmak için bir araç olmadığını, dünyayı ve eşyayı tanımlama aracı olduğunu söyleyen HEKİMOĞLU, “İnsanın düşüncesi ve ruhu dil sayesinde gelişir. Dilinde var olan dünyasında olan şeylerdir. Dilinde olmayan dünyasında da yok demektir. Bu sebepledir ki var oluşun temel koşullarından biri dildir. Dil olmadan varlık tanımlanamaz. Dilin tanımladığı şeyin varlığı düşünülebilir. Aksi imkânsızdır. Bu bakımdan her dil bir dünyadır.” ifadelerini kullandı.

DİLİN BİRİKTİRDİKLERİ İNSANIN DÜNYASI OLUR”

Bu dünyanın sadece cisimler ve nesnelerden oluşmuş maddi bir dünya olmadığını belirten HEKİMOĞLU, “İnsanın kendisini tanımladığı, bağlandığı, ait olduğunu hissettiği ve kimliği haline getirdiği değerler bütünü de dil sayesinde oluşur. Bir dile dair yapılacak inceleme o dile sahip olan topluluğun dünyasına, eşya algısına, düşünce ve değerler dünyasına dair yapılıyor demektir. İşte insan dünyaya geldiğinde aslında bir dilin içine doğar. O dilin biriktirdikleri onun dünyası olur. O dünya onun kültürü ve aynı zamanda ayrılmaz bir kimliği olur. Kişi kendisini de o dilde ve o dilin dünyasında tanımlar.” şeklinde konuştu.

HEKİMOĞLU, Türkçemizin bugünlere gelişinde emeği geçen tüm aydınlara teşekkürlerini dile getirerek milletten aldıkları yetkiyi yine milletin kimliğini koruma uğrunda seferber etmiş olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a minnetlerini sundu.

TÜRK DİLİNİN TARİHÇESİ

Törende söz alan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk Dili Kurultaylarının tarihçesinden söz ederek Dil Bayramı’nın 89. yılını kutladı. Konuşmasında Türk Dil Kurumunun ilke ve amaçlarından bahseden GÜLSEVİN, Kurumun kuruluşundan bu yana aynı ilke ve amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ayrıca, Türk Dil Kurumunun son üç yılda tamamlanan ve devam etmekte olan çalışmalarına değindi.

TAKDİM VE TEŞEKKÜR

Törende; Türk tarihi, kültürü ve Türk yazı dilleri alanlarında yaptığı çalışmalarla Türkolojiye büyük katkıları bulunan Ukraynalı Türkolog Prof. Dr. Aleksandr N. GARKAVETS’e yapılan çevrim içi bağlantı ile “Türk Diline Hizmet Ödülü” takdim edildi.

Törende ayrıca, Türk dili araştırmalarına hizmetleriyle tanınan kıymetli bilim adamı Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’a 80. yaşı münasebetiyle hazırlanan armağan kitap verildi.

Uzun yıllardır Türk Dil Kurumuna hizmet veren Prof. Dr. Nevzat GÖZAYDIN’a da Türk Dil Kurumu Kütüphanesine yapmış olduğu kitap bağışı ve katkılarından dolayı teşekkür belgesi sunuldu.

Kurultay, 27-30 Eylül tarihleri arasında çevrim içi ortamda düzenlenecek ve Türk Dil Kurumunun YouTube hesabı üzerinden takip edilebilecek.