
10.09.1971 tarihinde Çorum İli Bayat İlçesi Çukuröz Köyünde doğdu. İlkokulu Bayat ilçesinde Ortaokul ve Liseyi Çorum’da okudu. 1993 Yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu.1993-1995 yılları arasında Selçuk üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Doktora eğitimimi 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde bitirdi. 2017 yılı Şubat ayında ÜAK’tan Doçent payesi aldı.
1994 yılında Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak kabul edildi.1999 yılında Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinde Arşiv Uzmanı olarak göreve başladı.2000 yılında bir süre Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinde Arşiv Uzmanı olarak görevlendirildi. 2005 yılında Tika Türkoloji Projesi kapsamında Arnavutluk Tiran Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak görevlendirildi. 2006 yılında yine aynı proje kapsamında Bosna-Hersek Tuzla Üniversitesinde Öğretim üyesi olarak görevlendirildi.
2009 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne Öğretim Üyesi olarak göreve başladı. Aynı yıl Üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanlığına atandı. 2014-2018 yılları arasında Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Koordinatörlüğü görevini yürüttü. Bu görevi süresince Araştırma Merkezinin arşivinde bulunan otuz bin belgenin kataloğunu hazırlayıp yayınladı. Çankırı ile ilgili birçok kitabın editörlüğünü yürüttü.2010 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığına atandı. 2016 Temmuz ayından bu yana Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’nü yürüttü.
Kasım 2018 tarihinde Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı Bilim Kurulu Asli Üyeliğine seçildi.
Arşiv Belgelerine Göre Atatürk’ün Çankırı Gezisi (Çankırı Belediyesi Yayını 2011),Bir Milletin Atasına Vedası (Atatürk Araştırma Merkezi Yayını (2013), Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Araştırma Merkezi Arşiv Katoluğu ( 2015) adıyla 3 adet kitap çalışması ile Atatürk, Meşrutiyet, Modern Türkiye Cumhuriyeti konularında yirmi makale yayınladı. Ulusal ve Uluslararası seminer, bilgi şöleni ve çalıştaylara katıldı.
Özgen’in ulusal ve uluslararası alanda yayımlanan bir çok kitap, makale ve bildirisi bulunmaktadır.
Doç. Dr. Özgen 1 Eylül 2021 tarihinde Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığına atanmıştır.