I. TÜRK DÜNYASI EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM’ın riyaseti ve Yüksek Kurum Başkanımız Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU’nun katılımı ile 26 Eylül 2022 tarihinde Bursa’da gerçekleştirilen törende “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Roman) Ödülleri” ve “2022 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın kutlama mesajlarıyla katıldığı etkinliğe; Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM, Yüksek Kurum Başkanımız Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, Azerbaycan Aksakalı Hasan HASANOV, Kırgızistan Aksakalı Medethan ŞERİMKULOV, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan RAEV, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ile büyükelçiler, rektörler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının başkanları, bilim insanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN kutlama mesajında; “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun yanı sıra bu önemli organizasyonun düzenlenmesine destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle büyük Türk mütefekkiri Gaspıralı İsmail Bey’i ve ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik’ ideali uğruna ömrünü vakfetmiş bütün ilim, sanat ve fikir erbabımızı minnetle, şükranla yâd ediyorum. Bugün Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan geniş coğrafyada en çok kullanılan lisan Türkçedir. Ana dilimiz, ata mirasımız ve ortak sevdamız olan Türkçeyi korumak, geliştirmek ve daha yaygın hâle getirmek için var gücümüzle çalışmak hepimizin ortak vazifesidir. Türkçenin insanlığa armağan ettiği bütün eserleri ortak bir alfabe ile kayıtlara geçirmek ve bütün Türk dünyasının ortak bir alfabe ile iletişimini sağlamak torunlarımıza bırakacağımız en büyük miras olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Programın açış ve selamlama konuşmalarının öncesinde Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu davetlilerle buluştu.
Programda, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM konuşmasıyla davetlilere seslendi.
Sayın Binali YILDIRIM yaptığı konuşmada; dilin birlik ve beraberliğin temeli olduğunu vurgulayarak ortak dilde, ortak alfabede ve ortak tarihte buluşmamız gerektiğini ifade etti. Bu noktada Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun büyük birikim ve imkânlara sahip olduğunu kaydeden Sayın Binali YILDIRIM, Türkçenin medeniyet, edebiyat, eğitim, kültür ve bilim dili olarak nesilden nesile aktarılmasında hepimizin sorumlu olduğunu aktardı.
Programda, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM konuşmasının ardından, etkinliğin açış konuşmalarını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN; selamlama konuşmalarını ise Yüksek Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, Türk Devletleri Teşkilatı Kırgızistan Aksakalı Medethan ŞERİMKULOV ve Türk Devletleri Teşkilatı Azerbaycan Aksakalı Hasan HASANOV gerçekleştirdi.
Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, bu özel programda Türk Devletleri Teşkilatı ve Aksakallar Konseyi ile bir arada olmaktan duyduğu gururu dile getirdi. Türklük adına gurur verici bir hadiseye tanıklık etmenin heyecanını yaşadığını söyleyen Prof. Dr. HEKİMOĞLU, bundan sonra her yıl Türk dünyasının edebiyat vasıtasıyla bir araya geleceğini duyurdu. HEKİMOĞLU, bu birlikteliğe Türk Dil Kurumunun öncülük edecek olmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ise, 90. yılını kutladığımız Dil Bayramı’nın Türk milletine ve bütün Türk dünyasına hayırlı olmasını diledi.
Prof. Dr. GÜLSEVİN, Türk Dil Kurumunun yürüttüğü bilimsel çalışmalar, düzenlediği uluslararası kurultay ve sempozyumlar, geniş bir yelpazede sunduğu 1.500’e yakın kitap ve 3 süreli yayını ile Türk dili üzerindeki araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Türk Dil Kurumunun bu çalışmalarını Türk diline emek veren bilim adamları ve kurumlarla iş birliği içerisinde yaptığının altını çizen GÜLSEVİN, başta Kurumumuzun kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ana dilimiz Türkçe için emek veren herkesi saygı ve minnetle anarak sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.
Bu yıl ilk kez verilen “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Roman) Ödülleri” Azerbaycan’dan Akşin YENİSEY, Kazakistan’dan Smagul ELUBAY, Kırgızistan’dan Samsak STANALİYEV, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden İsmail BOZKURT, Özbekistan’dan Isajon SULTON ve Türkmenistan’dan Berdinazar HUDAYNAZAROV’a sunuldu.
Türkçeye ve Türklük bilimine önemli hizmetleri olan Prof. Dr. Leylâ KARAHAN ve Prof. Dr. Recep TOPARLI ile Türk dilinin önemine, hassasiyetine ve bu hususlardaki farkındalıklara katkı sağlayan TRT Çocuk ve Türkiye Maarif Vakfına “2022 Türk Diline Hizmet Ödülleri” takdim edildi.