YÜKSEK KURUM TARAFINDAN 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ebediyete intikalinin 82. yıl dönümü münasebetiyle Kurumumuz tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, Bakanlar ve devlet erkânının katılımı ile 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni düzenlendi. Tören programı kapsamında bünyemizdeki Kurumlardan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından da “Arşivimizden Fotoğraflarla Atatürk” sergisi düzenlendi.

Törene saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlandı. Törende Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ve Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU birer konuşma yaptı.

Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak ve Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd ederek başlayan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, bu tür yıl dönümlerini, anma ve tazim sunma yanında nereden nereye gelindiğinin ve nereye gidildiğinin muhasebesi olarak gördüğünü söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını bundan 10 sene önce ilan ettiğimiz hedeflerle işte böyle bir fırsata dönüştürmeye çalıştık. Bu tür büyük muhasebelerin aynı zamanda gelecekteki daha büyük hedeflerin de hazırlıkları olduğuna inanıyorum. İstanbul’un fethinin 600’üncü yılı olan 2053’ü ve Malazgirt Zaferi’nin 1000’inci yılı olan 2071’i işte bunun için önemsiyor, yeni vizyonlarımızın nirengi noktaları olarak kabul ediyoruz.

Ülkemizin demokrasi ve kalkınma mücadelesini ‘Benim manevi mirasım ilim ve akıldır’ diyen Gazi Mustafa Kemal’in arzu ettiği şekilde yürütüyoruz.”

Millete verdikleri her sözü yürekten inanarak ifade ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Bu sözleri yerine getirmek için tüm gücümüzle gece gündüz çalıştık, çabaladık. Bugün Türkiye sadece sınırları içinde değil sınırları dışında da güç ve umut kaynağı ise bunu milletimizle birlikte verdiğimiz mücadeleye borçluyuz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Dışarıdaki ve içerideki şer güçlerin tasallutundan kurtardığımız kahraman ordumuzu yeniden zafer üstüne zafer kazanan, milletimizin göz bebeği bir kurum haline dönüştürdük.” dedi.

Türkiye’yi, Irak’tan Suriye’ye, Libya’dan Kıbrıs’a, Karabağ’dan Kudüs’e kadar tarihin ve medeniyetin tüm emanetlerine gerektiğinde canını ortaya koyarak sahip çıkabilecek bir yere getirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Bölgesel ve küresel her meselede sözü dinlenen duruşu dikkate alınan, tarafı ağırlık kazanan bir ülke konumuna yükselttik.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Bir kez daha Gazi Mustafa Kemal’i, 82’nci vefat yıl dönümünde rahmetle yâd ediyorum, ülkemizin ve milletimizin bekası için bugüne kadar hizmet vermiş, mücadele etmiş tüm şehitlerimize, gazilerimize, devlet büyüklerimize, manevi rehberlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. ” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve rahmetle anarak başlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, Atatürk’ün hayatı boyunca takip ettiği yolun, hiçbir şüpheye yer vermeksizin millî bir yol, sergilediği duruşun millî iradenin temsili ve uygulaması olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

“Milletinin bilgisi, zekâsı, azmi ve çalışkanlığı ile her türlü başarıyı elde etmeye muktedir olduğuna yürekten inanarak, en yüksek hedefleri belirlemiştir. Hayatını yine milletiyle birlikte bu yolda yürümeye vakfetmiştir. Atatürk’ün fikir ve icraatları, bağımsızlığın sadece savaşta kazanılan zaferlerle sağlanamayacağının açık bir ifadesidir. Almayı değil üretmeyi, taklidi değil özgünlüğü, zirveye çıkmayı değil onu aşmayı bütün planlarının temeline yerleştirmiştir.”

Bakan ERSOY, “Tüm imkânsızlıklara ve yokluğa rağmen dünyanın dize getirilmesiyle kurulan bu Cumhuriyetin geleceği yolunda elde ettiğimiz hiçbir başarıyı bir son kabul etmeyecek, aksine her başarıyı yeni bir başlangıç noktası olarak görerek, daima ileriye yürümeyi sürdüreceğiz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yüksek Kurum Başkanı Pof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla ve şükranla anarak konuşmasına başladı.

Prof. Dr. HEKİMOĞLU, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Biz haysiyet ve şerefiyle yaşamak isteyen bir milletiz. İstiklali tam denildiği zaman tabii ki siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri her hususta istiklali tam demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde istiklalde mahrumiyet, millet ve memleketin hakiki manasıyla bütün istiklalinden mahrumiyeti demektir.” sözündeki tam bağımsızlığın, her zaman ilelebet düsturları olacağını vurguladı.

Yüksek Kurumun akademik yayın faaliyetleri, araştırma projeleri ve bilimsel etkinlikleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. HEKİMOĞLU, “Millî kimliğine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş, nitelikli akademik insan kaynağı yetiştirmeyi asli değerlerinden sayan Yüksek Kurum, Atatürk’ün vasiyet gelirlerini bu bilinçle değerlendirmektedir. Önceki yıllara ek olarak bu yıl ilk defa tarih ve Türk dili dışında sosyal bilimlerde ve yabancı dil alanlarında 2133 öğrenciye başarı bursu vermeyi kararlaştırmıştır.” diyerek konuşmasını tamamladı.