Erdoğan’dan Atatürk’e etnik övgü – Radikal Gazetesi 10.11.2008

Başbakan Erdoğan: Milli mücadelede tüm etnik gruplar bir sancak altında toplandı

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen “10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni”nde yaptıkları konuşmalarda ‘milli egemenlik’ ve ‘birlik-beraberlik’ vurgusu yaptılar. Erdoğan, milli mücadelede, tüm etnik grupların “tek sancak altında” toplandığını savundu.

-En zor şartlarda Meclis-

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet’in kurucularının milli egemenlik ilkesine hayat verdiği, tüm halkı kucaklayan eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı bir rejime ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak “Olağanüstü şartlarda zor görevler yürüten Atatürk, savaş ortasında bile meclisimizin açık kalmasına özen göstermiştir. Kararlarını Meclisimiz’e danışarak, müzakere ederek ve tartışarak hayata geçirmiştir. Bu da Atatürk’ün milli iradeye ve onun yegane temsilcisi olan Meclisimize ve demokrasiye olan inancını göstermektedir” dedi.

-Gözü arkada kalmamıştır-

Türkiye’de sorunların da olduğunu, ancak bunları çözecek güce ve birikime de sahip olduğunu vurgulayan Gül, şunları söyledi: “Türkiye, bugüne kadar karşılaştığı tüm sorunları toplumun gücüyle, birlik, beraberlik içerisinde çözebilmiş bir ülkedir. Türkiye’nin giderek daha güçlü bir devlet ve daha müreffeh bir toplum haline geleceğinden ve dünyada çok daha fazla ilgi ve cazibe merkezi olacağından hiçbir kuşkum yoktur. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Atatürk’ün gözü arkada kalmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, emin ellerde ve hedeflerine doğru kararlı yürüyüşünü sürdürmüştür ve sürdürmeye de bu istikamette devam edecektir.”

-Tüm etnik grup tek sancakta-

Başbakan Erdoğan da törende yaptığı konuşmada Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatırken milli birliği sağlamayı ve milli iradeyi tesis etmeyi en önemli önceliği olarak gördüğünü dile getirdi. Kurtuluş Savaşı’nın ayrım yapılmadan tüm bir millet için yapıldığını savunan Erdoğan, şunları söyledi: “Milli mücadele, herhangi bir sınıf, mezhep, meşrep, bölge ve grup yararına değil, bütün bir millet yararına yapıldığı içindir ki, millet bu mücadele bir bütün olarak yer almıştır. Bu noktanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu topraklara ve bu medeniyete ait her türlü etnik grup, İstiklal Savaşımız’ı yürüten bayrak ve sancak altında toplanmış, bir ve bütün olarak kurtuluş mücadelemizi vermiştir. Cumhuriyetimiz de yine birleştirici ve bütünleştirici bir ruhla aynı bayrak altında hayat bulmuştur.”

-Cumhuriyet değerler tartışılmaz-

Erdoğan, “demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti” olan cumhuriyetin her özelliğinin önemli, gerekli ve birbirini tamamlayıcı olduğuna vurgu yaparak, “Cumhuriyetimizin temel niteliklerini her türlü tartışmanın üzerinde tutmak, birini diğerine tercih etmemek, birlik ve beraberlik içinde ortak değerlerimize sahip çıkarak hedeflerimize kilitlenmek durumundayız” diye konuştu. Erdoğan, Atatürk’ün en önemli başarılarından birinin, her türlü farklılığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı paydasında birleştirmesi ve ülkenin onurlu, saygın, asli bir unsuru haline getirmesi olduğunu kaydederek, “Atatürk’ün en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti vasfıyla, kendi coğrafyasında ve dünyada barış, huzur ve istikrar sembolü olarak yoluna devam edecektir” dedi.

Yalçınkaya da katıldı

Tören devletin zirvesini de bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın da aralarında bulunduğu üst düzey devlet görevlileri katıldı. RTÜK Başkanı Zahid Akman da törende dikkatleri üzerine çekti.

-Komutanların ayaküstü sohbeti-

Toplantının yapıldığı binaya Gül ve Erdoğan’dan yaklaşık 20 dakika önce gelen Orgeneral Başbuğ ile kuvvet komutanlarının ayak üstü hararetli sohbetleri dikkat çekti. Sohbetin ardından Başbuğ salona geçerek törenin başlamasını bekledi. (Radikal)