2017 Türk Dili Yılı ve Türkçemiz Konferansı

Türkçenin doğru ve güzel kullanılmasına yönelik bilinç oluşturmak maksadıyla  Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu olarak başlattığımız 2017 Türk Dili Yılı faaliyetleri yurdumuzun farklı şehirlerinde devam ediyor. Son olarak Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özay KARADAĞ tarafından “2017 Türk Dili Yılı ve Türkçemiz” adlı bir konferans verildi.

Türk Dil Kurumu ve Rize Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen konferansta Doç. Dr. KARADAĞ, çocuk dilinde Türkçenin en saf hâlinin kullanıldığına dikkat çekti. Çocuk dilinde Türkçenin tabii hâlini ve eklemeli dil hasiyetini görmenin mümkün olduğunu belirten KARADAĞ, çocukların “turistik” yerine “turistlik”, “peruk” yerine “saçlık”, “eldiven” yerine “elsokan”, “trambolin” yerine “zıplangaç” kelimesini kullandıklarını söyledi. “Çocuklar bazen bir yapıya benzeterek yeni kelimeler türetirler.” diyen KARADAĞ, çocukların “ışığı söndürmek” karşıtı olarak “ışığı yandırmak”, “dirsek” yerine “kol dizi” dediklerini tespit ettiğini belirtti.
Eklemeli yapının Türkçenin ayırt edici yanı olduğunu söyleyen KARADAĞ, Türkçedeki “Çekoslavakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” sözünün muhtemel İngilizcesinin “Are you one of those who we couldn’t make Czechoslovakian?” olduğunu ve on kelime ile güçlükle söylenebileceğini ifade etti.