100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Paneli düzenlendi.

2023 yılının Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanışının 100. yılı olması münasebetiyle İsviçre’nin Lozan kentinde antlaşmanın müzakere edildiği Beau-Rivage Palace’ta Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğiyle “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Paneli” düzenlendi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Prof. Dr. Derya ÖRS açış konuşmasında Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde yürütülen istiklal mücadelesinin, millet olarak gösterilen kahramanlık ve fedakârlıklarla başarı ile neticelendirilmesi ile vatan topraklarının düşmanlardan temizlenerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ifade etti. Panelin, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı gün olan 24 Temmuz’da ve Lozan’da düzenleniyor olmasının çok değerli olduğunu belirten ÖRS, tarihin, geçmişi anlatmakla beraber bugüne de ışık tutan bir bilim dalı olduğunu ve Lozan Barış Antlaşması’nın doğru anlaşılması ve yorumlanması için düzenlenen etkinliğin amacına ulaşacağına inandığını belirtti.

Büyükelçi Ece ACARSOY ise, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 100. yılında güzide kurumlarla böyle bir panele ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirtti. Bu Antlaşma’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşmalarından biri olduğuna dikkat çeken ACARSOY, Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkiler bakımından da Lozan Barış Antlaşması’nın önemli bir yeri olduğunu ve iki ülke arasındaki güçlü dostluk bağlarının oluşmasına vesile olduğunu ifade etti.

Etkinliğe Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven BEGEÇ, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alpaslan ACARSOY, Cenevre Başkonsolosu İpek ZEYTİNOĞLU ÖZKAN, Zürih Başkonsolosu Hasan Emre UYGUN, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Hakan KIVANÇ, Lozan Belediye Başkanı Grégoire JUNOD, Moudon (Vaud Kantonu) Belediye Başkanı Carole PICO, Versoix (Cenevre Kantonu) Belediye Başkanı Ornella ENHAS, İsviçre Dışişleri Bakanlığından Güneydoğu Avrupa Bölge Koordinatörü (Genel Müdür Yardımcısı) Roman BUSCH ve Güneydoğu Avrupa Birimi Siyasi Memuru (Üçüncü Kâtip) Sarah-Jeanne GIROUX-RICHARD, İsviçre-Türk toplumu mensupları ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Dilşen İnce ERDOĞAN’ın yöneticiliğini yaptığı panelde Prof. Dr. Sevtap DEMİRCİ  “Lozan’da Çetin Mücadele: Lord Curzon İsmet Paşa’ya Karşı (1922-1923)”, Prof. Dr. Temuçin Faik ERTAN “Lozan Konferansı’nda Türkiye’nin Hassasiyetleri” ve Büyükelçi Rauf Engin SOYSAL ise “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh: Lozan ve Türk Dış Politikası” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Lozan Barış Antlaşması’nın tarihi öneminin detaylı ele alındığı panelin ardından katılımcılara resepsiyon verildi.