Türk Dünyası Tarihçileri Türkistan’da Buluştu.

Türk Tarih Kurumu, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Vakfının ortaklığında, Ahmet Yesevi Üniversitesi ev sahipliğinde 28-29 Ekim tarihinde Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türk Dünyası Tarihçiler Forumu düzenlendi.

Etkinliğin açılış töreninde Türkistan Vali Yardımcısı Gani Kurmaşulı “Ata yurda hoş geldiniz” cümlesiyle başlayan konuşmasında 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’da pek çok etkinliğin gerçekleştiğini, bu Forumun da Türkistan ve Türk Dünyası için son derece önemli bir toplantı olduğunu dile getirdi. Türk Dünyası tarihinin geçmişte muhtelif sebeplerle yeterince araştırılamadığını ve öğretilemediğini ifade eden Kurmaşulı, bu tarz etkinliklerle Türk tarihinin aydınlatılmasında büyük yol kat edileceğini belirterek başarı dileklerinde bulundu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ise İpek Yolu’nun önemli bir bölgesi olan Türkistan’da bulunan Türk-Kazak Üniversitesinin akademik ve sosyal özellikleri hakkında bilgi verip söz konusu Forum’un Ahmet Yesevi Üniversitesinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti getirdi.

Açılış töreni sonunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valihan Abdibekov adına Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Köpjasar Jetibayev’e, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’a ve Türkistan Vali Yardımcısı Gani Kurmaşulı’ya hediye takdimi gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Ayhan Pala’nın yöneticiliğinde Forumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumda söz alan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, öncelikle toplantıya yurt dışından iştirak eden katılımcılara Türk Tarih Kurumu hakkında ve Kurumun yayın, bilimsel toplantı, proje ve burs alanlarındaki faaliyetlerine yönelik bilgiler verdi. Ayrıca 2017 yılında TTK tarafından desteklenen proje ve toplantılar da Kurum Başkanı Prof. Dr. Refik Turan tarafından dile getirildi. Akabinde Türk Dünyası ve tarihçiliği üzerine konuşan Prof. Turan, Jean Poul Roux’a atıfla Türk tarihi yazmanın çok zor bir uğraş olduğunu, zira Türklerin tarih boyunca Sibirya’dan Hindistan’a, Mançurya’dan Anadolu’ya son derece geniş bir coğrafyaya hükmettiğini belirtti. Bununla birlikte tarihin ve tarihçiliğin birbirine benzeyen insanları birbirine yaklaştırdığını dile getiren Prof. Dr. Refik Turan, Türk dünyasının bir araya gelmesi ve bir arada kalmasında da tarihin önemine işaret etti.

Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen ise Vakıf faaliyetleriyle birlikte “Türk Dünyası Tarihçiler Forumu”nun hazırlık sürecini, etkinlikte temas edilecek alanları ve beklenen sonuçlar ile gelecekteki çalışmalara yönelik temennilerini dile getirdi.

Forumun işbirlikçilerinden TÜRKSOY’un Kazakistan temsilcisi Askar Turganbayev, TÜRKSOY’un Türk Dünyası ve Türk Dünyası tarihyazıcılığı alanlarındaki çalışmalarından bahsederek Forum’un önemi ve bu Forum’a katılan temsilciler hakkında bilgiler verdi. Turganbayev tarafından, ortak tarih yazımı başta olmak üzere Türk Dünyası tarihçiliğindeki meselelere dair geçmişte neler olduğu ve ileride neler yapılması gerektiği üzerine tartışmaların da Forumda ele alınması gerektiği bildirildi.