“Türk Sözünün Aslı” Kitabına 3. Baskı
Hüseyin Namık Orkun’un 1940 yılında kaleme aldığı “Türk Sözünün Aslı” kitabı 3. baskısıyla yeniden kitapçılardaki yerini aldı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan kurumlardan biri olan Türk Dil Kurumu, Türk dili ve edebiyatıyla ilgili araştırmaları okuyucuyla buluşturmaya devam ediyor. Kurum baskısı tükenen ancak aranılan kitapları, tıpkıbaskılarını yaparak yeniden okuyucuyla buluşturuyor. TDK son olarak baskısı tükenen eserlerden biri olan “Türk Sözünün Aslı” kitabının 3. baskısını yaptı.
Türk dil bilgini ve tarihçi Hüseyin Namık Orkun kitabına Çin tarihlerinde Türk sözünün izini sürerek başlıyor. Sonrasında Türk sözünün tarihi ve anlamı üzerinde duruyor. Türk sözünün tarihiyle ilgili araştırmalara değindiği bölümdeyse J. J. Hess, Ármin Vámbéry ve Gyula Németh gibi araştırmacıların konuyla ilgili görüşlerine yer veriyor. Kitapta ayrıca Türk sözünün kökeni ve yayılması üzerinde de duruluyor.
Hüseyin Namık Orkun 31 Ocak 1902’de İstanbul’da doğdu. 1924’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. 1925’te Macaristan’a giderek Macar Türklük bilimci Gyula Németh’in ilmî yardımcısı oldu ve doktorluk derecesi aldı. 1930 yılında yurda dönen Orkun, Ankara’daki fakülte ve enstitülerde tarih hocalığı yaptı. Bir süre Mustafa Kemal Atatürk’ün Macarca tercümanlığını da yapan Orkun 23 Mart 1956’da vefat etti.